Top 12
Image default
Computers / Internet

Wel of geen smartphone voor jouw kind?

Je kunt er tegenwoordig nog moeilijk omheen, kinderen die een mobiele telefoon hebben. Veel vrienden en vriendinnetjes van je kinderen lopen waarschijnlijk al rond met een smartphone. Maar wat is nou een goede keuze voor jouw kind? En als je dan besluit een telefoon aan je kind te geven wordt het dan een maandelijkse betaling (abonnement) of een prepaid sim-only abonnement? Het voordeel aan sim-only is dat je niet over je bundel kan. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan, kinderen krijgen het namelijk snel voor elkaar om buiten de bundel te gaan doordat ze filmpjes gaan kijken of muziek streamen via bijvoorbeeld Spotify. Als je kind nog geen smartphone heeft zal je waarschijnlijk de vraag krijgen waarom iedereen een smartphone mag en hij of zij niet. Wij zullen je een paar tips geven wat verstandig is.

Op welke leeftijd is mijn kind oud genoeg?

Ouders vinden gemiddeld dat kinderen rond de 12 jaar genoeg verantwoordelijkheid hebben voor een smartphone. Bepaalde ouders staan een mobiele telefoon helemaal niet toe, omdat ze vinden dat kinderen al genoeg te maken krijgen met de online wereld. Aan de hand van het verantwoordelijkheidsgevoel kan je kijken wat het beste is voor je kind, het is ook altijd makkelijk om eerst te kijken hoe je kind omgaat met een prepaid kaart.

De voordelen van een smartphone

Het voordeel is dat je kind beter bereikbaar is en in geval van nood kan hij/zij je bellen. Ook bij noodsituaties is het mogelijk 112 te bellen, zo kan het dus ook iemands leven redden. Leg je kind wel uit hoe 112 werkt.

Een geschikt abonnement zoeken

Veel ouders kiezen voor een prepaid sim-only abonnement zonder daarbij een internet abonnement, hier wordt tussen de 10 tot 15 euro aan beltegoed maandelijks opgezet. Het is wel zo dat 3 en 4G vrijwel standaard aan staan, dus kijk goed of dit zo is. Anders is het alsnog mogelijk om op internet te gaan, de losse mb’s bij een prepaid abonnement zijn namelijk vrij duur. Zo kan je kind alleen gebruiken maken van wifi.

Toch een internet abonnement?

Kies je ervoor je kind toch een internetabonnement te geven? Dan is het vooral bij Android aan te raden ouderlijk toezicht in te stellen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind geen gebruik meer kan maken van Facebook, Instagram of andere apps. Een kind van 12 of social media is nog vrij jong, er komen veel dingen op social media die schokkend kunnen zijn en mogelijk ook verwarrend voor een kind.

Wat voor een telefoon is aan te raden?

Dan komt het volgende waar je naar moet kijken, de smartphone zelf. Het is echt niet nodig om je kind van 12 een iPhone van honderden euro’s te geven, kinderen laten telefoons namelijk vrij vaak vallen, hierdoor kunnen de reparatiekosten heel hoog oplopen. Als je nog een oude smartphone hebt liggen dan kan je kind die beter gebruiken, dit bespaart een hoop geld. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen een chinese smartphone te geven, deze zijn kwa specificaties vrij goed maar veel betaalbaarder dan een Galaxy van Samsung of een iPhone van Apple. Het is overigens niet gek om je kind mee te laten betalen, dit begrijpt je kind meer over de kosten die eraan verbonden zijn.

Wat zijn de gebruikelijke maandelijkse kosten?

Als je kind buiten de bundel gaat kan het duur uitpakken, zeker als er op internet wordt gezeten zonder dat hier een speciale bundel voor is afgesloten.

Er is hier een simpele oplossing voor, een sim-only prepaid abonnement met daarin zelf de keuze hoeveel je opwaardeert per maand. Zo kan je bijvoorbeeld elke maand standaard 10 euro erop zetten. Mocht er dan meer nodig zijn dan is dit bij de meeste providers makkelijk omhoog te schroeven.

Conclusie: Dingen om te onthouden.

– Een kind van 12 jaar kan je prima een smartphone geven.

– Een sim-only abonnement is het meest gebruikelijke en kan al voor een paar euro per maand.

– Goed opletten of je kind niet op internet gaat zodat het tegoed er snel doorheen is.

– Geen dure smartphone aan je kind geven, dit geeft een verkeerd beeld en de kosten kunnen hoog oplopen bij een defect. Chinese smartphones zoals bijvoorbeeld Xiaomi of Meizu zijn prima vervangers.

– Social media is misschien nog niet geschikt voor je kind op jonge leeftijd.

Kom je er toch nog niet helemaal uit met ons advies, vraag dan aan vrienden/kennissen hoe zij dit hebben aangepakt. Er is vast wel iemand om je heen met een wat ouder kind.