Top 12
Image default
Computers / Internet

Help! Mijn harde schijf is gecrasht! Wat nu?

Iedereen weet dat de harde schijf van een computer of laptop maar een beperkte levensduur hebben. Niet voor niets wordt er vaak genoeg geadviseerd regelmatig van al je bestanden een back-up te maken en deze liefst op meerdere locaties op te slaan. Toch kan het dan uiteraard alsnog gebeuren dat je harde schijf crasht. In dit artikel vertellen we je wat je in dat geval het best kunt doen.

Stop meteen met computeren

Zolang de gegevens die lijken te zijn verdwenen nog niet overschreven zijn, zijn ze nog niet definitief weg. Markeer je een bestand als ‘gewist’, dan houdt dit eigenlijk alleen nog maar in dat er nieuwe data, een nieuw bestand op die plek kan worden opgeslagen. Je verkleint dus het risico date te overschrijden als je je werkzaamheden op je computer onmiddellijk staakt.

Maak nog even geen gebruik van software

Een heleboel mensen weten wel iets van data en software. Vaak wordt ook geadviseerd bepaalde datarecoverysoftware uit te proberen. Het enige nadeel daarvan is dat zo’n programma dan naar de defecte harde schijf wordt gedownload, waar bepaalde gegevens overschreden worden. Die gegevens had je misschien liever willen bewaren. Wanneer een harde schijf lees- of schrijfproblemen heeft, kan het bovendien zo zijn dat deze software juist meer schade veroorzaakt, dan dat het schade oplost. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Denk goed na

Weet je nog precies wat er is gebeurd? Maak daar dan vooral gebruik van. Probeer dingen terug te halen en je te herinneren waardoor je computer gecrasht kan zijn. Schrijf deze dingen op. Dit helpt je nadenken. Probeer antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Wat gebeurde er vóór de harde schijf crashte?
  • Kreeg je vooraf een melding of waarschuwing te lezen?
  • Zag je, hoorde je of rook je iets specifieks?
  • Op wat voor type computer werk je?
  • Welke soort gegevens waren er op de harde schijf opgeslagen?
  • Hoe zat de mapstructuur op je computer in elkaar?
  • Welke data zijn belangrijk?
  • Zijn anderen afhankelijk van de gegevens?

Schakel deskundige hulp in

Ook jij hebt vast wel een handige neef of een handige oom die je nu om hulp kunt vragen. Ook kun je zelf gaan Googlen om vervolgens helemaal gek te worden van de vele tips waarmee je overspoeld wordt. Beter is het om langs te gaan bij een computerreparatiebedrijf bij jou in de buurt. De specialisten weten vaak meteen wat ze moeten doen, zodat jij weer heel snel probleemloos kunt computeren, zonder al je gegevens kwijt te zijn. Bij het herstellen van een harde schijf is het namelijk beter geen risico’s te nemen. Je krijgt immers meestal maar één kans om verloren data terug te halen en te redden. En dat moet dus goed gebeuren!

 

Bron: https://www.pcrefresh.com

https://www.pcrefresh.com