Top 12
Image default
Computers / Internet

Verschillende soorten filamenten voor de 3d printer

Natuurlijk is het momenteel erg hip om een 3d printer thuis te gebruiken. Je kunt er tegenwoordig steeds meer mee doen met zo een 3d printer en naast het experimenteren met het printen met verschillende soorten van 3d filamenten is er ook een enorme community online te vinden van gebruikers van 3d printers als de Prusa of de Ultimaker. Deze gebruikers delen hun ontwerpen zodat je ook snel en eenvoudig inspiratie op kunt doen van gebruiksvoorwerpen of kunstobjecten die je met de 3d printer kunt printen. Maar natuurlijk is het ook belangrijk om de juiste filamenten te gebruiken. Welke filamentsoorten zijn er nu precies en waar kun je die het beste bestellen? In dit artikel meer informatie hierover.

PLA en ABS filamenten voor de 3d printer

De meest gebruikte filament soorten van dit moment voor de 3d printer zijn wel de ABS en PLA filamenten. Met een dikte van 1.75 mm zijn deze beide soorten in verschillende kleuren leverbaar. Toch zijn er echte verschillen tussen beide materiaalsoorten. PLA is een wat eenvoudiger materiaal om te printen je hebt bijvoorbeeld geen heated bed nodig en de verhitting is omstreeks de 180 graden. Omdat het natuurlijk product is komen er bij verhitting verder geen giftige dampen vrij en de materiaalsoort krimpt verder niet. Het enige nadeel van deze materiaalsoort is dat het minder sterk is als ABS-filament. ABS-filament is sterker maar heeft dus wel een heated bed nodig en dit is nu net complexer om te printen dan PLA. Wanneer je zorgt voor een goede hechting en enigszins rekening houdt met de krimp van het materiaal kun je mooie stevige objecten printen.

Waar kun je filamenten bestellen

Wanneer je filamenten wilt gaan bestellen is het erg belangrijk dat het aanbod ook divers is. Bij goedkope3dfilamenten.nl is er een breed assortiment met ook betaalbare prijzen voor alle soorten van filamenten. Filament kan in prijs nog weleens duurder worden wanneer je te weinig op de rol besteld. Wees hier attent op want je kunt beter wat extra meters filament bestellen en naar verhouding vele malen goedkoper uit te zijn dan bij kleine hoeveelheden.