Top 12
Image default
Computers / Internet

Je laptop toetsenbord reinigen doe je zo

Lekker achter je laptop werken en ondertussen een broodje eten boven je toetsenbord. Het mag eigenlijk niet, maar we doen het allemaal weleens. En ook al ben je nog zo voorzichtig, er vallen altijd wel een paar kruimels tussen de toetsen. Het nadeel van kruimels tussen de toetsen? Ze vormen een ideale broedplaats voor bacteriën! Daarom is het slim zo af en toe je toetsenbord te reinigen. Hoe je dat aanpakt? Dat vertellen we je in dit artikel, dus lees snel verder.

Niet gebruiken: reinigingsdoekjes

Laten we beginnen met hoe je het reinigingen van je toetsenbord vooral niet moet aanpakken. Je moet vooral geen reinigingsdoekjes gebruiken om daarmee flink over het toetsenbord te wrijven. Doe je dat wel, dan is de kans namelijk groot dat er toetsen loskomen of beschadigen.

Wel gebruiken: perslucht

Met perslucht kun je alle kruimeltjes, huidschilfertjes en andere onzuiverheden wegblazen. Maar let op! Bij het hanteren van de bus perslucht, is het van belang deze altijd rechtop te houden. Bussen perslucht zijn verkrijgbaar bij verschillende (web)winkels.

Wel gebruiken: een droge borstel

Met een droge nooit gebruikte fijne verfborstel kun je gemakkelijk tussen de toetsen schoonmaken. Ben je klaar met borstelen? Blaas de laatste onzuiverheden dan weg met wat perslucht.

Wel gebruiken: een product

Bij verschillende (web)winkels kun je ook speciale producten kopen voor het reinigen van laptop toetsenborden. Ben je van plan zo’n product te gebruiken? Lees wel altijd aandachtig de instructies op de verpakking van het product.

Losse toetsen weer vastzetten

Als je dan toch met het schoonmaken van je toetsenbord bezig bent, kun je net zo goed ook die ene loszittende toets weer vastzetten. Op YouTube zijn een heleboel filmpjes te vinden waarin uitgelegd wordt hoe je dat moet doen.

Toetsen die blijven ‘hangen’:

Zit die ene toets niet helemaal los, maar blijft deze alleen ‘hangen’? Dit los je op door de toets lichtjes op te tillen, zonder deze los te trekken. Blaas daarna wat perslucht onder de toets. Blijft de toets daarna nog steeds hangen? Dan is de toets helemaal eraf halen het enige dat je nog kunt doen. Test dan opnieuw, zonder de toets erop door op het rubbertje onder de toets te duwen. Blijf de ‘toets’ nog steeds hangen? Dan moet waarschijnlijk het hele toetsenbord vervangen moet worden. Op je laptop werken met een toets die blijft hangen, is immers geen optie.

Het laptop toetsenbord vervangen

Het vervangen van een laptop toetsenbord kun je prima zelf doen. Het is wel belangrijk voordat je begint de adapter los te koppelen en de accu te verwijderen. Heb je dat gedaan, dan kun je het toetsenbord uit je laptop halen. Je moet dan wel weten op welke manier het toetsenbord in je laptop is bevestigd. Het toetsenbord zit meestal op 3 manieren in je laptop vast:

  • Het zit vastgeklikt en er hoeven niet eerst een paar schroeven losgedraaid te worden om het te verwijderen;
  • Het zit onderaan de laptop wél met schroefjes vastgemaakt en die moeten wél losgedraaid worden. Is dat bij jouw laptop het geval? Dan staat er meestal een symbool bij de schroefjes;
  • Het zit bovenaan de laptop en onder het paneeltje wél vast met schroefjes en die moeten wél losgedraaid worden.

Ben je niet zo technisch en durf je het niet aan om zelf je laptop toetsenbord te vervangen? Laat dit dan over aan een expert en stap hiervoor een laptop reparatiebedrijf binnen. Je vindt er vast wel een bij jou in de buurt, zoals pc reparatie Amsterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/