Top 12
Image default
Computers / Internet

Wat vergoedt de verzekering bij een lekkage?

Een daklekkage komt nooit uit. De situatie kan grote gevolgen hebben, vooral op financieel vlak. Specialisten op het gebied van lekkage raden aan zo snel als mogelijk de aanwezige lekkage aan te pakken. Indien de lekkage achterwege wordt gelaten, kan de schade op termijn enorm zijn.

Toch is het niet altijd gemakkelijk om te peilen waar de oorsprong van de lekkage zich bevindt. Om zeker te zijn van de juiste oorsprong kun je ervoor kiezen om een lekdetectie uit te laten voeren. Helaas beginnen de kosten hier al. Het verhelpen van een lekkage is in het algemeen enorm prijzig, maar wat dekt de verzekering in deze situaties?

Verschillende verzekeringen

Nederland biedt inmiddels talloze verzekeringen aan. Schade, veroorzaakt door waterlekkage, wordt in veel gevallen door de opstalverzekering en inboedelverzekering vergoed. Toch zijn er enkele verschillen tussen beide verzekeringen rondom de vergoedingen.

Opstalverzekering

Bij de opstalverzekering wordt de betreffende woning verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak. Daarbij is de verzekerde ook verzekerd tegen schade door lekkage. Hierbij zal de schade van de spullen die bij de woning horen, gedekt worden. Denk hierbij aan een schuur, schuttingen, leidingen, zonnepanelen maar ook de centrale verwarming en sanitair.

De opstalverzekering dekt normaliter de schade die veroorzaakt is door neerslag, indirecte neerslag of leidingwater. Hierbij stelt de verzekeraar wel de voorwaarde dat er gesproken kan worden over  onvoorziene schade. Oftewel dat de schade niet voorkomen had kunnen worden. Indien er sprake is van achterstallig onderhoud zal de schade niet worden gedekt.

De lekdetectie, uitgevoerd door een lekdetectiebedijf, wordt meestal vergoed door de opstalverzekering, al zijn de reparatiekosten van onder meer het dak voor eigen rekening.

Inboedelverzekering

Waterschade kan veel spullen beschadigen, waardoor de waarde van de betreffende spullen zal afnemen. De inboedelverzekering dekt, overeenkomend met de opstalverzekering, schade als gevolg van neerslag, indirecte neerslag en leidingwater. Ook bij de inboedelverzekering geldt de voorwaarde dat het om onvoorziene schade moet gaan.

In tegenstelling tot de opstalverzekering dekt de inboedelverzekering alleen spullen die losstaan van de woning. Hier vallen onder meer de bank, tafels of apparatuur onder.

http://daklekdetectie.nl