Top 12
Image default
Computers / Internet

Wat is spuitgieten?

Spuitgieten is een proces dat gebaseerd op het injecteren van materiaal in een matrijs. De techniek wordt meestal uitgevoerd met thermoplastische en thermohardende polymeren. Tijdens het spuitgietproces wordt een hoeveelheid verwarmde vloeibare massa onder hoge druk in een matrijs geïnjecteerd. De massa koelt af en stolt in de vorm van de matrijs. Spuitgieten wordt o.a. gebruikt voor alle soorten plastic verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan botervlootjes en yoghurtpotten, herbruikbare drinkbekers, verpakkingen voor make-up. HSV TMP richt zich vooral op de markt van de grote kunststofproducten zoals kabelgoten voor spoorwegen, of dashboards voor stratenwalsen, maar ook grote tunnelluidsprekers. Maar ook de kunststof onderdelen voor de montage van zonnepanelen en nog veel meer. Op de website kun je zien voor welke branches zij tot nu toe producten kunnen realiseren.

Spuitgieten in de medische wereld

Eén van de branches waar spuitgieten erg in trek is, is de medische wereld. Het spuitgieten van kunststoffen en de ontwikkeling van toepassingen voor medische hulpmiddelen zijn twee gebieden van technologie die elkaar voortdurend voorbijschieten. De verhoogde functionele vereisten van gevormde medische componenten drijven de vormende technologievooruitgang aan die nodig is om aan die behoeften te voldoen. Beurtelings, vergemakkelijken de verhoogde mogelijkheden van het spuitgieten het vormen proces innovaties in ontwerp, productie, en assemblage van nieuwe medische hulpmiddelen.

Voortdurende innovatie

In de meeste gevallen, zowel in het verleden als in het heden, is de conventionele injectietechniek meer dan voldoende geweest om aan de behoeften van de ontwikkelde toepassingen te voldoen. Toen de conventionele spuitgiettechniek te kort schoot, zijn er echter nieuwe verbeteringen en wijzigingen in het proces bedacht om unieke oplossingen te bieden voor de steeds geavanceerdere eisen van de medische ontwerpingenieurs. Er zijn veel van dergelijke verbeteringen doorgevoerd, maar er zijn er vier in het bijzonder die opvallen. De eerste, gepulseerde koeling en inductie batterij verwarming, neemt het conventionele vormproces over en voegt daar een grotere mate van procesbeheersing aan toe. Voor twee andere, gas geassisteerde spuitgieten en multi-live feed molding, is er hulpapparatuur geïntegreerd in het standaard machine-ontwerp. De laatste techniek, het multimateriaal vormen, vereist gewijzigde vormende machines en het bewerken voor optimaal succes.

Werkzaam in de medische branche? Neem gerust contact op met de professionals van HSV TMP om jouw specifieke wensen en eisen te bespreken om te komen tot een fantastisch eindresultaat.