Top 12
Image default
Computers / Internet

Teksten redigeren aan de hand van een aantal stappen

Teksten redigeren kun je door andere laten doen, maar misschien is het voor jou het plan om dit zelf te doen. Voordat je hiermee begint, is het echter wel verstandig om te weten waar je aan begint. Daarnaast moet je ook een aantal zaken goed in je achterhoofd houden, zodat je er alles uit kunt halen en de beste teksten op jouw website hebt staan. Hiermee kun jij jezelf namelijk onderscheiden van jouw concurrenten.

 

Teksten redigeren is meer dan alleen overlezen

Als je teksten redigeren gaat, zul je merken dat er een heel proces achter zit. Je moet namelijk verschillende stappen doorlopen en iedere stap met een andere blik naar de tekst te kijken. Hierdoor kun je een foutloze tekst creëren die bij de behoeften van jouw doelgroep en jouw bedrijfsuitstraling past. Een van de belangrijkste dingen om op te letten is de structuur. Je moet niet alleen naar de alinea’s kijken, maar ook op zinsniveau. Zo kun je namelijk zien of de tekst goed is opgebouwd en of er een logische structuur in zit. Daarnaast moet je ook een goede kop, midden en staart hebben en moet er toegewerkt worden naar een bepaald punt.

 

Consistent en foutloos geschreven behoudt de aandacht

Consistentie is ook belangrijk in een tekst. Lezers kunnen namelijk afhaken als jij niet consistent bent met de aanspreekvorm. Je moet hierbij goed kijken naar de doelgroep. De een wordt namelijk liever aangesproken met ‘u’ en de ander met ‘je’. Daarnaast kun je ook kijken naar ‘u hebt’ of ‘u heeft’. Als je een van deze vormen hebt, moet je ervoor zorgen dat je ook in de rest van de tekst dezelfde vorm gebruikt. Het kan anders erg rommelig worden, waardoor lezers de draad kwijtraken en overstappen naar de website van een van de concurrenten. De spelling en grammatica hangt hiermee samen. Bekijk daarom zin voor zin of alles klopt, dat de woorden goed gespeld zijn en dat je de grammaticale regels goed hebt toegepast. De stijlfouten moet je hierbij ook direct eruit halen, zodat jouw tekst lekker gaat lopen.

 

Samenhang en leesbaarheid voor de finishing touch

Hierbij hoort ook de samenhang van alinea’s en zinnen. Als dit een grote warrige bende is, kan een tekst niet te begrijpen zijn. De boodschap die jij erin verwerkt hebt, komt hiermee niet ten goede. Daarom moet je ook goed kijken of de verbindingswoorden op de correcte wijze gebruikt worden en of er een geheel komt. De leesbaarheid komt hiermee ook ten goede. Denk hierbij ook aan witregels en voldoende variatie in het woordgebruik. Het belangrijkste van alles is dat je ook durft te schrappen. Extra zinnen die weinig toevoeging bieden, kun je namelijk beter vermijden. Het kan direct opvallen als je deze gebruikt om jouw tekst langer te maken. De functionaliteit is belangrijker dan de lengte van de tekst.

https://www.textmakelaar.nl/