Top 12
Image default
Computers / Internet

Lekker etiketteren

Het is lange tijd een vervelend handwerk geweest dat niemand graag wil doen maar wat toch ook niet echt zwaar was. Maar nu wordt dit vrijwel altijd machinaal gedaan: etiketten plakken. Dit soort machines bestaan inmiddels al best wel even, maar er zijn wel vele variaties van de etiketteermachine. Ieder bedrijf dat dingen etiketteert heeft immers andere behoeften en heeft dus andere machines nodig.

Een veel gebruikt etiketteersysteem voor flessen is bijvoorbeeld het rondom etiketteren, ook wel wrap around labelling genoemd. Hierbij wordt het eerste stuk van het op te plakken etiket vastgemaakt aan de fles waar deze op moet komen en vervolgens wordt deze fles rondgedraaid. Het etiket zal daardoor om de hele fles komen zoals je dat op frisdrank flesjes bijvoorbeeld vaak ziet. Het is dan ook niet verbazend dat dit veelal in de voedselindustrie wordt gebruikt, maar ook wel farmaceutische bedrijven maken gebruik van dit soort machines. Eigenlijk alles wat in een flesje, blikje, of potje zit kan deze methode op worden toegepast.

Wat veel gebruikt wordt wanneer een product meerdere etiketten moet krijgen is de boven onder methode, ook wel top & bottom labelling genoemd. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer op de voorkant de naam van het product staat en eventueel een afbeelding om hem iets prettiger voor het oog te maken en aan de andere kant een lijst met ingrediënten staat. Op de band waar het product op ligt komt eerst het etiket dat van boven komt, wat erg eenvoudig erop wordt geplakt en vervolgens wordt tijdens onderbrekingen in de band waar het product op ligt het onderste gedeelte van het etiket ook erop geplakt. Dit is iets wat vaak wordt gebruikt bij het verpakken van vleeswaren, maar ook kant en klaar maaltijden.

Er zijn nog vele andere opties wat het betreft verpakkingen en voor ieder bedrijf is er wel een geschikte machine op de markt.

https://coding.koenig-bauer.com/