Top 12
Image default
Computers / Internet

Innovaties 3d printen

3d printen bestaat al tientallen jaren maar is pas de laatste paar jaren sterk in populariteit gestegen. De technologieën op het gebied van 3d printen groeien als een sneltrein. Tegenwoordig maken zowel grote organisaties als de gewone consument gebruikt van de 3d printer. Een dergelijk printer kan tot in de honderden euro’s kosten. Daarnaast wordt er ook volop gehandeld in de 3d designs voor de printers. De 3d designs zijn namelijk ook niet heel makkelijk om te maken en is een speciaal ontwerp software voor nodig. Door middel van de software kan er opdracht worden gegeven aan de printer om het desbetreffende ontwerp te printen. De printer wordt vervolgens laag voor laag opgebouwd.

3d printer wordt in verschillende sectoren gebruikt. Zowel in de medische sector als de automotive industrie wordt er vrij veel gebruik gemaakt van 3d printen. Zo worden er voor de medische sector al regelmatig implantaten geprint. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van een breed aanbod van materialen. Zo werd er in eerste instantie vooral gebruik gemaakt van plastic. Maar het aanbod van de materialen zijn over de laatste paar jaren onwijs toegenomen. Een veel gebruikte materiaal soort dat tijdens het 3d printen wordt toegepast is abs. Abs is vergelijkbaar met de kunststof dat wordt gebruik voor het maken van lego. Abs is vrij een stevig maar kan soms vorm verliezen. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer geëxperimenteerd om te printen met hout, zout en andere aparte materiaalsoorten. Daarnaast worden er ook sieraden geprint waarbij de materiaalsoort goud wordt gebruikt.

Er worden de meest uiteenlopende objecten met een 3d printer geprint. Zo wordt er zelfs voedsel geprint. Dit wordt ook wel foodprinting genoemd. Foodprinting wordt vooral gedaan met suiker gedaan. Hiermee kunnen er eetbare versieringen voor op de taart worden gemaakt. Daarnaast kan er ook met een soort van chocoladepasta worden geprint wat leidt tot bijzondere chocoladefiguren.

https://www.3dfilament.supplies/nl/