Top 12
Image default
Computers / Internet

Geld verdienen met zonnepanelen, dit is hoe het werkt

Bij de aanschaf van zonnepanelen is men zich vaak bewust van de flinke besparing op de energierekening. Echter lijkt er nog weinig gesproken te worden over de verdiensten die kunnen plaatsvinden aan de hand van de zonnepanelen.

Door middel van het terug leveren kun je geld verdienen. De teruggeleverde stroom zal worden verrekend met het verbruik. Dit heet ‘salderen’. Indien er meer stroom is teruggeleverd, zal de eigenaar van de pv-systemen een vergoeding ontvangen. Zo wordt een pv-systeem kopen opeens een stuk aantrekkelijker.

Wat is terug leveren?

In de elektriciteitskabel was het normaliter een eenrichtingsverkeer. Stroom kwam altijd binnen, maar werd nooit teruggeleverd. Bij de plaatsing van zonnepanelen zal hier een verandering in komen.

De panelen zullen stroom produceren die ook teruggeleverd kan worden aan het energienet. Zodra de panelen meer stroom produceren dan wordt gebruikt, wordt het overschot automatisch teruggeleverd. Je kunt jezelf simpelweg zien als energieleverancier. Uiteraard wordt de stroom die direct verbruikt wordt niet teruggeleverd.

Wat is salderen?

Bij het terug leveren zal iedere energieleverancier verplicht worden gesteld het betreffende bedrag, dat is teruggeleverd, te verrekenen met de stroom dat is verbruikt. Dit wordt salderen genoemd. Verbruikskosten, energiebelasting en btw zal enkel betaald worden over je gesaldeerde verbruik.

Er wordt op jaarbasis gekeken of een huishouden meer elektriciteit heeft teruggeleverd dan verbruikt. In dat geval kan er niet gesaldeerd worden. Indien er meer stroom is teruggeleverd, zal de energieleverancier een redelijke vergoeding betalen over dit overschot. Uit onderzoek, plaatsgevonden in april 2018, blijkt dat de vergoeding kan schommelen tussen de €0,04 tot €0,12 per kWh.

http://economy.nl