Top 12
Image default
Computers / Internet

De wereld van het transport

In onze toenemend geglobaliseerde wereld is het van groots belang dat het transport van goederen en mensen zo efficiënt en vlot mogelijk gebeurt. Vaak ziet een product meerdere landen voordat het bij de voordeur van iemand terecht komt. Een product wordt bijvoorbeeld bedacht in Denemarken, in China, Taiwan en Zuid-Afrika worden de onderdelen geproduceerd, in Spanje wordt het product in elkaar gezet en vanuit Nederland wordt het gedistribueerd door heel Europa. Er zijn vrachtschepen, vliegtuigen, treinen, vrachtwagens en busjes nodig om dit transport ten uitvoer te brengen. Dit is een heel complex proces, waarbij de logistiek tot in de kleinste details goed moet worden geregeld, anders gaat het fout.

Binnen een land zijn er meestal verschillende bedrijven actief in het transporteren en distribueren van goederen. Samen vormen zij meestal een duopolie, omdat de toetredingskosten hoog zijn en de concurrentie groot is. Een dergelijk transportbedrijf is meestal actief bij de ‘mainport’ van een land, de grootste haven of luchthaven waar het grootste deel van de import en export plaatsvindt. Transportbedrijven brengen alle goederen vervolgens naar verschillende distributiecentra, verspreid over het hele land. Als dat gebeurt is, is het wachten totdat een product online besteld wordt door een klant. Veel webshops hebben het motto: ‘voor 23.59 besteld, morgen in huis’. Als dat het geval is, wordt er in zo’n distributiecentrum ’s nachts keihard gewerkt om alle bestelde producten in de juiste vrachtwagen te plaatsen. Als dat gebeurt is, zijn de chauffeurs aan de beurt. Zij gaan al vroeg op pad om jouw pakketje op de beloofde dag en het beloofde tijdstip af te leveren.

Dit hele proces van fabriek tot voordeur is een ongelooflijk complex proces dat veel logistiek vereist. Juist in deze tijden is het belangrijk dat dit hele systeem goed loopt, omdat er meer en meer online geshopt wordt. Zeker nu we allemaal door covid-19 binnen moeten zitten, is de omzet van online webshops enorm gestegen.

https://www.vpd.eu/