Top 12
Image default
Computers / Internet

De grootste doodsoorzaken bij Nederlandse ouderen

De grootste doodsoorzaken bij Nederlandse ouderen

Voor altijd jong blijven. Is er iemand die dat niet wil? Helaas ontkomt niemand aan ouderdom. Op zich is daar niets mis mee. Je kan genieten van het pensioen dat je hebt opgebouwd en je vrije tijd gebruiken voor bijvoorbeeld mooie reizen. Jammer genoeg is de realiteit voor veel ouderen toch anders.  Op oudere leeftijd krijgen veel mensen te maken met vervelende situaties die hen soms het leven kost. De meest voorkomende doodsoorzaken bij ouderen in Nederland vind je hieronder:

 

Dementie 

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes. Alzheimer is hier de bekendste van. Bij dementie is er een duidelijke achteruitgang in de hersenen zichtbaar. Dat komt doordat zenuwcellen in het brein kapot gaan. Soms gebeurt dat alleen bij de verbindingen tussen de cellen. Op dit moment hebben ruim 280.000 mensen dementie. Bij deze mensen verandert het karakter en gedrag. Daarnaast hebben zij moeite met het onthouden van allerlei dingen. Vaak leidt dat tot zodanige depressies dat ouderen daardoor helaas komen te overlijden.

 

Ongeluk

 Hoe ouder je wordt, hoe minder sterk je fysiek bent. Naast dementie, zijn ongelukken ook veel voorkomende doodsoorzaken bij ouderen. Meestal gaat het om incidenten waarbij een oud persoon  in de badkamer uitglijdt of van de trap valt. De lichamelijke pijn is voor de meeste bejaarden onverdraagbaar. Valpreventie ouderen is alleen mogelijk wanneer iemand ze helpt of als zij een aantal handige hulpmiddelen in huis hebben.

 

Ziektes 

Andere veel voorkomende doodsoorzaken zijn ziektes zoals longkanker, een beroerte, coronaire hartzieken, hartfalen en COPD. In tegenstelling tot de valincidenten – die je met behulp vanhulpmiddelen voor ouderenvoorkomt, houdt je nare ziektes moeilijk vooraf tegen.  Het enige wat je kunt doen is zo gezond mogelijk leven.

 

Vroeg of laat krijgen we allemaal met ouderdom te maken. De grootste doodsoorzaken bij ouderen zijn dementie, valincidenten en ziektes.

http://www.lavicta.nl/