Top 12
Image default
Computers / Internet

Buitenspelen vermindert de kans op bijziendheid

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die veel met hun vriendjes en vriendinnetjes buiten spelen, een kleinere kans hebben om bijziend te worden. Er is gebleken dat wanneer je als kind veertig minuten of langer buiten aan het spelen bent, het aantal kinderen met een bril met maar liefst een kwart zal gaan dalen. Het onderzoek werd gehouden in China. Onderzoekers hebben daar drie jaar lang 1.900 kinderen onderzocht. Het is gebleken dat de bijziendheid onder kinderen steeds sneller wereldwijd toe begint te nemen. Onder de huidige generatie zestigers heeft ongeveer een kwart last van bijziendheid, waar dit nu bij de veertigers al is opgelopen tot de helft. In Azië is dit getal nog heftiger. Aan het eind van de middelbare school heeft meer dan 80 procent van de kinderen corrigerende lenzen nodig om goed te kunnen zien. Ook erfelijkheid kan hier een grote rol in spelen.

Als je bijziend bent dan kan je voorwerpen ver weg niet meer goed zien, en voorwerpen die dichtbij liggen juist wel. Het gevaar hiervan is dat er steeds meer mensen zijn die glazen hebben met een sterkte van -6 of meer hebben. Dat betekent ook dat deze groep later een extra hoge kans hebben om later blind te worden.

In deze periode komen kinderen steeds minder vaak naar buiten, waardoor ze dus een extra kans hebben om bijziend te worden. Zorg er dus als ouder ook voor dat je je kind genoeg naar buiten te stuurt, voor minimaal vijfenveertig minuten. Op deze manier is het niet alleen goed voor de gezondheid en sociale vaardigheden voor je kind, maar voorkom je ook een extra risico op bijziendheid. Al is het schommelen op de tuin schommel, of spelen in de houten zandbak in de achtertuin. De vitamine d zal je kind er zeker goed aan doen.

http://www.buitenspeelgoed.nl