Top 12
Image default
Computers / Internet

Bespaar op slimme manieren energie

Het is nu belangrijk dat je leert om slimmer om te gaan met energieverbruik. Je kunt namelijk ernstig tegen de lamp lopen wanneer de energieprijzen nog verder omhooggaan. Eigen lijk heeft verduurzamen twee grote voordelen. Je bent namelijk minder belastend voor het milieu en daarbij zorg je goed voor je eigen portemonnee. Hieronder een paar tips om de goede richting op te gaan:

Zorg voor een zuinige wasmachine. Een wasmachine is een grote verbruiker in elk huishouden. Het energieverbruik verschilt ook nog eens heel veel. Gelukkig is er een verplicht energielabel voor alle wasmachines. Bij de aanschaf van een wasmachine is het energieverbruik wellicht belangrijker dan de aanschafprijs. De wasmachine die veel kost kan na verloop van tijd juist te goedkopere optie zijn. Daarbij is het toch ook wel handig om alleen de volle wassen te draaien, want je bespaart niet echt energie als je een halfvolle was machine aanzet.

Nog een tip: In de toekomst is het de bedoeling dat we allemaal van het gas af gaan. Heel het land wordt geheel gasloos. Daarom is het heel verstandig om nu alvast te beginnen aan gasloos koken. Wanneer je zonder gas kookt, kun je zelfs met behulp van een warmtepomp helemaal zonder gas leven. Dit komt de energierekening ten goede. Zorg er wel voor dat je met een elektrisch fornuis een goede platte onderkant hebt van de pan. Bij beter contact met de plaat heb je namelijk meer warmteoverdracht. Om nog zuiniger te koken: houdt de deksels zoveel mogelijk op de pannen.

De laatste tip die handig is om in het achterhoofd te houden is: Zorg ervoor dat de verwarming een standje lager staat. Qua temperatuur kan je hier heel goed aan wennen. Mensen kunnen zich wat dat betreft goed aanpassen. Na een paar dagen heb je zo’n verandering in temperatuur niet eens meer door. Als de verwarming een standje lager staat scheelt dit al snel zo’n 7% op de energierekening.